Закінчився другий навчальний рік у центрі Open4u

Закінчився другий навчальний рік для підлітків з комплексними порушеннями розвитку в центрі Open4u.

Завдяки фінансуванню від Кураж Базар 35 підлітків з комплексними порушеннями розвитку (коли у однієї дитини може бути порушення аутичного спектру, ДЦП та порушення зору) два роки мали змогу відвідувати студію безкоштовно. Це неймовірно важливо для сімей, багато хто з яких не мав можливості платити за навчання, адже значна частина коштів потрібна на лікування, постійні реабілітації та підтримання стану здоров'я підлітка.

В Україні для таких підлітків немає можливості навчатися. Не створено інклюзивних класів або можливості супроводу. Максимум, що на них чекає - дві години занять на тиждень з вчителем. Тому у свої 13-15 років хтось залишався сам на сам з батьками, за стінами квартир та без можливості навіть спілкуватися в інтернеті самостійно.

Багато скептиків кажуть, що підлітки з комплексними порушеннями нічого не розуміють. Це не так — вони розуміють, і глибину їхнього розуміння ми не в змозі осягнути. Бо це ми, дорослі, не здатні підібрати до них ключик до комунікації.

Ми часто говоримо, що їм в житті не знадобиться таблиця множення та з часом вони не складуть іспити ЗНО. Але вони можуть бути самостійними настільки, наскільки передбачає їх стан здоров'я. Мати друзів, цікаві заняття та вчитися новим навичкам.

Саме тому простір для соціалізації, навчання та спілкування у центрі Open4u став для підлітків улюбленим місцем, який змінив їх життя та покращив відносини у багатьох родинах, допоміг батькам повірити у своїх дітей.

З підлітками працює команда досвідчених спеціалістів: куратори занять, методист, психолог, спеціаліст з індивідуального супроводу, спеціаліст з танцювально рухової терапії та постійні волонтери.

❤️ Йога замість фізкультури, кулінарія і арт-терапія

На початку року для кожного підлітка ми розробляли план роботи та цілі, які мали досягти. Наприклад, для когось важливо зміцнити навички самообслуговування, звикнути до режиму дня та навичитися комунікувати за допомогою візуальних карток. Хтось мав навчитися розуміти свої емоції та вчитися з ними справлятися.

На заняттях ми багато займалися творчістю, створювали справжні арт-об'єкти та вчилися проживати емоції за допомогою різних арт-технік. Це допомагає підліткам у складний період гормонального буму.

Фізкультуру ми замінили на йогу: у нас багато підлітків з порушенням опорно-рухового апарату, вони мають проблеми з глибоким диханням, і йога якраз дуже допомагає їм це виправити. Маємо також sport-time: де вони вивчають різні види спорту і пробують себе в них. Спираючись на програму Шона Кові, ми розробили предмет "Лідер у мені" — тут підлітки вчаться тому, що кожен з них є особистістю, яка має право обирати, наприклад, з яким кольором волосся прийти завтра. І одного разу вони таки прийшли із зеленим, рожевим, синім волоссям, батьки допомогли пофарбувати. Як вони раділи! Навіть ті, хто не може говорити, усім тілом показували свій захват. Незалежно від порушень, підлітки залишаються підлітками: вони хочуть почуватися крутими.

Маємо також заняття з кулінарії, і вони подобаються всім. Навіть ті, кого важко всадити за інші заняття, коли зрозуміли, що зараз готують те, що потім можна з’їсти, терпляче сиділи і працювали. Ми вивчали країни світу через національну кухню, малювали з картин Ван Гога, Малевича і розбирали ці твори мистецтва. Хтось малює руками, хтось бере пензлик до рота, але вони малюють зі зразків світової класики і це круто.

А ще ми багато подорожували на віртуальних та реальних екскурсіях, танцювали, каталися на сноубордах, влаштовували піжамні вечірки та пікніки, сміялись, шуткували, святкували дні народження, фотографувались.

Закінчили навчальний рік костюмованою онлайн-вечіркою в стилі відомого фільму "Стиляги". Залишили час на коктейлі та гарні спогади.

Інвалідність не можна змінити чи виправити, але жити повноцінним життям з усіма його радощами та труднощами важливо для кожної людини.

Неймовірно вдячні разом з родинами Кураж Базар за два роки фінансування проєкту, який змінив життя 35 родин. Вдячні за кожен день, за кожну посмішку, за кожен новий досвід дітей, нові навички та нові знання.

 

Допомогти може кожен

Допомогти простіше, ніж ви думаєте. Створіть власну кампанію збору коштів та діліться з друзями.
Разом ми швидше збираємо гроші!

Створити кампанію