Новини квітень 2024

Давно не розповідали про правозахисну діяльність мережі «Пані Патронеса», яку ви допомагаєте забезпечувати фінансово. Виправляємося.

В роботі трьох юристів та адвокатів мережі постійно перебувають десятки справ щодо домашнього та гендерно зумовленого насильства. Постраждалі у них здебільшого жінки і діти. За кожним кейсом за потреби надається не лише первинна підтримка (яка здебільшого полягає в консультуванні, складанні документів), а й повноцінна вторинна правова допомога, яка включає супровід і представництво у суді.

Один із недавніх запитів надійшов через посередництво мобільної бригади 5 січня. Жінка з дитиною-підлітком систематично страждала від психологічного домашнього насильства, яке здійснював співмешканець: залякування, приниження гідності, примусового обмеження кола спілкування.

Врешті-решт насильство перейшло у фізичну форму: жінці були нанесені тілесні ушкодження. Вона викликала мобільну бригаду, бригада доставила жінку до юридичної служби мережі «Пані Патронеса».

Їй допомогли скласти заяву, надали представництво в органах поліції, проконтролювали розгляд заяви. Була відкрита кримінальна справа за ст. 126 Кримінального кодексу. 

Вивчення документів та опитування показало, що чоловік протягом року 6 разів (!!!) притягувався за вчинення домашнього насильства. Отже, насильство було системним, почався досудовий розгляд. Потерпілими було визнано і жінку, і дитину.

Чоловікові винесли запобіжний захід, він мав залишити будинок постраждалої. Зараз обвинувальний акт знаходиться у суді, представництво постраждалої продовжується. Є сподівання на справедливий вирок!

Дякуємо всім, хто підтримує юридичну службу фінансово! За 2023 рік служба надала загалом 2660 послуг 689 клієнтам. Це величезний масив роботи юристів. Кожен, хто задонатив будь-яку суму, зробив внесок у відновленя справедливості для постраждалих від домашнього насильства.

Допомогти може кожен

Допомогти простіше, ніж ви думаєте. Створіть власну кампанію збору коштів та діліться з друзями.
Разом ми швидше збираємо гроші!

Створити кампанію