Новини квітень 2024

Давно не розповідали про правозахисну діяльність мережі «Пані Патронеса», яку ви допомагаєте забезпечувати фінансово. Виправляємося.

В роботі трьох юристів та адвокатів мережі постійно перебувають десятки справ щодо домашнього та гендерно зумовленого насильства. Постраждалі у них здебільшого жінки і діти. За кожним кейсом за потреби надається не лише первинна підтримка (яка здебільшого полягає в консультуванні, складанні документів), а й повноцінна вторинна правова допомога, яка включає супровід і представництво у суді.

Один із недавніх запитів надійшов через посередництво мобільної бригади 5 січня. Жінка з дитиною-підлітком систематично страждала від психологічного домашнього насильства, яке здійснював співмешканець: залякування, приниження гідності, примусового обмеження кола спілкування.

Врешті-решт насильство перейшло у фізичну форму: жінці були нанесені тілесні ушкодження. Вона викликала мобільну бригаду, бригада доставила жінку до юридичної служби мережі «Пані Патронеса».

Їй допомогли скласти заяву, надали представництво в органах поліції, проконтролювали розгляд заяви. Була відкрита кримінальна справа за ст. 126 Кримінального кодексу. 

Вивчення документів та опитування показало, що чоловік протягом року 6 разів (!!!) притягувався за вчинення домашнього насильства. Отже, насильство було системним, почався досудовий розгляд. Потерпілими було визнано і жінку, і дитину.

Чоловікові винесли запобіжний захід, він мав залишити будинок постраждалої. Зараз обвинувальний акт знаходиться у суді, представництво постраждалої продовжується. Є сподівання на справедливий вирок!

Дякуємо всім, хто підтримує юридичну службу фінансово! За 2023 рік служба надала загалом 2660 послуг 689 клієнтам. Це величезний масив роботи юристів. Кожен, хто задонатив будь-яку суму, зробив внесок у відновленя справедливості для постраждалих від домашнього насильства.

Anyone can help

Help is easier than you think. Create your own fundraising campaignand share with your friends.
Together we collect money faster!

Create a campaign